Olivy Kalamata
Olivy Kalamata
Název jedné ze světově nejoblíbenějších odrůd oliv s nezaměnitelnou chutí je odvozen od názvu druhého největšího města Kalamata na řeckém poloostrově Peloponés.
Olivy Kalamata (někdy označované také jako Kalamos) mají fialovou až téměř černou barvu a na rozdíl od „černých“ oliv některých známých značek ze supermarketů, je jejich barva vytvořená nikoliv chemicky během několika dnů, ale přírodní cestou během několikaměsíčního zrání.
Vzduch z Jónského moře, řecké sluníčko, půda a specifické mikroklima oblasti Lakónie a konkrétně údolí Sparta, jsou prostředím, kde se olivy Kalamata s typickým aroma, ovocitou, charakteristickou a výraznou chutí pěstují tisíce let.
A nejkvalitnější a tedy i nejchutnější olivy Kalamata jsou ty s peckou.
Naše prémiové Bio olivy Kalamata se hodí jako samostatná pochutina, například k vínu, do salátů, případně i tepelně upravené na pizzu apod.
A když už jsme u těch salátů, tak v kombinaci s řeckým sýrem Feta jsou olivy Kalamata základní surovinou a tedy i nezaměnitelnou součástí řeckého zeleninového salátu.
Jak na správný řecký salát nám ukáže třeba Akis Petretzikis (a ten o řeckém jídle opravdu něco ví :-) )






